Btw of Registratierechten bij Nieuwbouw: Een Gids voor Duidelijkheid

Deel Dit Bericht :

Btw of Registratierechten bij Nieuwbouw: Een Gids voor Duidelijkheid

Introductie: Het is een bekend vraagstuk voor wie een nieuwbouwwoning overweegt: betaal ik nu btw of registratierechten? De complexe regelingen en percentages kunnen voor heel wat verwarring zorgen.

In dit artikel willen we helderheid scheppen in de wirwar van cijfers, zodat je de juiste keuzes kunt maken en de financiële verrassingen tot een minimum beperkt blijven.

Wanneer is een woning ‘Nieuwbouw’?

Om de regels rond btw en registratierechten te begrijpen, moeten we eerst duidelijkheid scheppen over de definitie van een nieuwbouwwoning. Deze classificatie geldt tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning. Met andere woorden, als je bijvoorbeeld in juni 2023 een nieuwbouwwoning koopt, behoudt deze het label “nieuwbouw” tot en met 31 december 2025.

Rol van de Verkoper:

De identiteit van de verkoper speelt een cruciale rol in de keuze tussen btw en registratierechten. Als de verkoper een bouwpromotor is, is de verkoop altijd onderworpen aan het btw-stelsel. Is de verkoper echter een gewone btw-plichtige of particulier, dan kan hij kiezen tussen btw en registratiebelasting.

Alle Percentages op een Rij:

Bij de aankoop van nieuwbouw kan de woning verkocht worden onder btw, registratierechten, of een combinatie van beide. De meest voorkomende situatie is een combinatie van btw en registratierechten.

Optie 1: Btw 21% of 6%

  • 21% btw: Het standaardtarief voor nieuwbouw.
  • 6% btw: Een verlaagd tarief dat geldt bij afbraak en heropbouw, onder specifieke voorwaarden.

Optie 2: Registratierechten 12% of 3% (Vlaanderen)

  • 12% registratierechten: Standaardtarief voor nieuwbouw in Vlaanderen.
  • 3% registratierechten: Geldt indien het je eerste gezinswoning is en je binnen 3 jaar na aankoop domicilieert.

Optie 3: Combinatie Btw en Registratierechten (Vlaanderen)

  • Bij nieuwbouw worden de constructies vaak onder btw verkocht (6% of 21%), terwijl de grond altijd onder het standaardtarief van 12% registratierechten valt.

Meeneembaarheidssysteem:

Dankzij het meeneembaarheidssysteem kunnen onder specifieke voorwaarden een deel van de registratierechten worden teruggevorderd of verrekend met een nieuwe aankoop. Belangrijk: dit systeem wordt vanaf 1 januari 2024 afgeschaft.

Laat je niet afschrikken door de complexiteit van de regelingen. Praat met verschillende vastgoedexperts. zij staan klaar om je te begeleiden bij al jouw vastgoedplannen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste weetjes, promo’s en berichten van onze partners.

Meer berichten

Immokantoren in Oost-Vlaanderen
expert

Je huis zelf verkopen of met makelaar?

Zelf je huis verkopen? Of toch maar met een makelaar… Een goed vastgoedmakelaar kan zich ontfermen over het hele verkoopproces van een woning en neemt

Vergelijk Immokantoren &  krijg de beste voorwaarden

Immokantoren in West-Vlaanderen
Immokantoren in
Oost-Vlaanderen
Immokantoren in
Antwerpen
Immokantoren in
Vlaams-Brabant
Immokantoren in
Limburg

Keuringen & Attesten

Je woning laten schatten

Gratis schatting

Erkende of VLABEL schatting