Huis verkopen – Stappenplan

Je huis verkopen is een grote stap. We maakten een 10 stappen plan zodat jij een goed zicht kan krijgen op de zaken die er dienen te gebeuren om je huis te verkopen. HUYZ kan u verder tegen zeer scherpe tarieven ondersteunen om een heleboel zaken in orde maken bij de verkoop van uw huis. Ontdek meer in het stappenplan hieronder. Veel succes!

STAP 1 –  Zelf je huis verkopen of met een vastgoedmakelaar.

Eerst en vooral dienen we voor onszelf uit te maken of we de woning zelf gaan verkopen of met een Immokantoor.

Werken met een immokantoor / vastgoedmakelaar?

De waarde van een vastgoedmakelaar valt zeker niet te onderschatten.  Het is best emotioneel om je huis te verkopen en behandelen vastgoedmakelaars dit veel professioneler alsook rationeler.  

Een goed makelaar is een geboren verkoper met veel kennis van de markt. Ze gebruiken veel technieken waardoor jouw woning een veel breder publiek zal aanspreken. Iedereen kan iets op Immoweb of Zimmo plaatsen en verkopen, ja dat zeker wel – maar een goed makelaar doet zoveel meer waardoor uw huis tegen een veel betere prijs verkocht zal worden. 

Verder is het natuurlijk ook niet onbelangrijk dat een goed kantoor bijstaat inzake juridische & bouwtechnische dossiers die toch steeds complexer worden. 

In het makelaarsoverzicht van HUYZ kan u eenvoudig verschillende makelaarsoffertes opvragen en eenvoudig de tarieven en diensten van de betere vastgoedmakelaars vergelijken.  Vergelijk zeker makelaars alvorens u zomaar in zee gaat! Het gaat tenslotte om uw woning…

Je huis Zelf verkopen?

De belangrijkste reden om je huis zelf te verkopen is in de eerste plaats om de makelaarskosten uit te sparen. Maar dat is relatief, want een goede makelaar kan je woning vaak voor veel méér verkopen. Een gemiddeld makelaarsloon ligt tussen de 2% – 3% van de verkoopprijs van de verkochte eigendom.

huis verkopen zonder makelaar

Huis verkopen met makelaar

STAP 2 –  Verplichte documenten bij verkoop van je huis.

Voor we ons huis op de markt gaan zetten ( adverteren ) dienen we in het bezit te zijn van verschillende documenten om de potentiële aankoper zo goed mogelijk te informeren over de staat van uw huis. 

Indien u met een vastgoedmakelaar werkt dan zullen deze document worden voorzien, al dan niet gratis, door uw vastgoedmakelaar. Dit zijn documenten als EPC, Elektrische Keuring, Postinterventiedossier, …

Hieronder enkele verplichte documenten voor de verkoop van je huis, die je eenvoudig bij HUYZ laten opmaken.

EPC

 • EPC Aanvragen

  Wil je een EPC aanvragen? Bij HUYZ kan je een EPC aanvragen tegen de beste prijs. Wij doen overigens de uitvoering in héél Vlaanderen.

Elektrische Keuring

 • Elektrische Keuring

  Wil je een EPC aanvragen? Bij HUYZ kan je een EPC aanvragen tegen de beste prijs. Wij doen overigens de uitvoering in héél Vlaanderen.

Asbest Attest

 • Asbest Attest

  Wil je een Asbest Attest aanvragen? Bij HUYZ kan je een Asbestinventaris aanvragen tegen de beste prijs. Wij doen de uitvoering in héél Vlaanderen.

STAP 3 –  Je huis laten schatten.

Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk om te weten hoeveel je huis werkelijk waard is alvorens het te verkopen. Een goed makelaar doet dit vaak ook gratis bij de verkoop van je huis. Zij kennen de huidige marktprijzen in je regio natuurlijk ook als geen ander… Je kan een gratis schatting aanvragen bij HUYZ.

Bij een scheiding, verdeeldheid of een erfenis kan het ook handig zijn om een onafhankelijke schatting op te maken door een erkend of ook door een VLABEL schatter. Dit kan ook eenvoudig bij HUYZ.

Gratis Schatting

 • Schatting door Makelaar

  Wie kent de waarde van huizen beter dan regionale vastgoedmakelaars? Bij HUYZ kan je een gratis & vrijblijvend een schatting(en) aanvragen.

Betalende, Erkende Schatting

 • Onafhankelijke Schatting

  Voor sommige zaken is het wel nodig om een erkende schatting te laten maken. Voor de bank of de fiscus bijvoorbeeld.

VLABEL Schatting

 • Vlabel Schatting

  Een erkende VLABEL schatting biedt de zekerheid dat u een correcte schatting aan de Vlaamse Belastingdienst doorgeeft.

 STAP 4 –  Welke technieken zijn er om je huis digitaal te tonen?

Je huis digitaal presenteren is moeilijk en belangrijker dan je denkt. Vastgoedmakelaars gebruiken hiervoor ook professionele diensten. Tegenwoordig zijn er heel wat nieuwe technieken naarst de gewone foto’s. We kijken onder meer naar:

 • Drone vluchten: Dit kan zowel door je woning alsook om foto’s te maken om de omgeving en de woning van bovenaf in kaart te brengen.
 • Virtuele Tours: Met een 360° presentatie krijg je een volledige indruk van een woning. Virtuele tours apparaten maken in elke kamer een panoramisch beeld waarbij het begin en het einde naadloos met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kan je door middel van een 3D Bril volledig virtueel rondkijken in de woning.
 • 2D of 3D plattegronden.

Vastgoedstyling: Veel vastgoedmakelaars maken ook gebruik van professionele stylisten om je woning er beter uit te laten zien alvorens ze foto’s / 3D tours gaan maken. Om je woning te stylen gebruiken vastgoedmakelaars vaak attributen die zij in hun magazijn hebben ( Dit kan gaan van kleine attributen tot het huren van meubels)

Ontdek in het makelaarsoverzicht van HUYZ welke digitale technieken de betere vastgoedmakelaars in je regio jouw huis zullen gebruikenom jouw huis zo goed mogelijk te verkopen.

STAP 5 –  Waar adverteren voor de verkoop van je huis ?

Als je jouw huis wil verkopen dien je deze goed in de spotlight zetten om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. maximale exposure online en offline.

ONLINE / Digitale Media om je huis verkopen

Hiervoor zijn er verschillende online kanalen. De bekendste zijn Immoweb,  Zimmo & Immoscoop. Op Immoscoop kan je enkel adverteren wanneer je met een vastgoedmakelaar werkt die erkend werd door Immoscoop.  Er zijn verder nog een heleboel kanalen als deze en nogmaals, hoe meer hoe beter!

BETALENDGRATIS
Immoweb.be – €120 tot €1502dehands.be
Zimmo.be – €60Facebook Marketplace
Immo.vlan.be – €100 tot €140marktplaats.nl
Logic-immo.be – €40

OFFLINE media om je huis verkopen

Denk hiervoor aan de (lokale) krant of gespecialis eerde vakbladen. Ja ook hier hebben goede vastgoed makelaars abonnementen om jouw huis aan een zo breed mogelijk publiek voor te stellen.

Ontdek in het makelaarsoverzicht van HUYZ via welke online & offline kanalen de betere vastgoedmakelaars in je regio jouw huis zullen promoten.

 

STAP 6 – Huisbezoeken organiseren

Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden. Ofwel doet u deze zelf, ofwel laat u dit doen door een vastgoedmakelaar. Nogmaals, een goed vastgoedmakelaar weet welke punten hij moet uitlichten en kan rationeel met de mensen overleggen.

Verder zijn er ook mogelijkheden tot openhuizen dag, …

STAP 7 – Onderhandelen

Wanneer er effectief een geïnteresseerde koper is, dan zal de vastgoedmakelaar je huis zo goed mogelijk negotiëren.  Dit behoort tot 1 van de belangrijkste skills van een goed vastgoedmakelaar. Hier draait het allemaal om de knikkers. Rationaliteit, ervaring en een goede reputatie zijn hier key!

STAP 8 – Verkoopsovereenkomst of Compromis

Zodra de onderhandelingen afgerond zijn, worden alle gemaakte afspraken verwerkt in een verkoopovereenkomst ook wel een compromis genoemd. Na gezamenlijk akkoord van de notarissen, worden de beide partijen ( aankopen en verkoper )uitgenodigd voor de ondertekening van dit compromis.

STAP 9 – De Authentieke Akte of Notariële Akte

Na ondertekening wordt het Compromis overgemaakt aan de notaris voor verdere opzoekingen en registratie. De notaris zal na een 4-tal maanden zowel de aankoper als de verkoper uitnodigen om de authentieke akte te ondertekenen. Wanneer deze ondertekend is, dan heeft u uw huis verkocht. Proficiat !

STAP 10 – Verhuizen & opruimen van de woning

Sommige vastgoedmakelaars gaan nog een stapje verder en helpen je ook graag bij de verhuizing. Ofwel is er een verhuisservice inbegrepen, ofwel kan u gebruik maken van hun verhuisbusje. lees meer in onze blog over verhuizen. Hier kan je ook offertes aanvragen van verhuisfirma’s.

Vergelijk Immokantoren &  krijg de beste voorwaarden

Immokantoren in West-Vlaanderen
Immokantoren in
Oost-Vlaanderen
Immokantoren in
Antwerpen
Immokantoren in
Vlaams-Brabant
Immokantoren in
Limburg

Keuringen & Attesten

Je woning laten schatten

Gratis schatting

Erkende of VLABEL schatting

Je huis verkopen?
Vergelijk Immokantoren in je regio:

Wanneer zou je willen verkopen?

Hoeveel schat je zelf de waarde van de eigendom?

Naar wie mogen we de vergelijking opsturen?

Vergelijk Tarieven & Diensten

De beste kantoren in je regio

Krijg de beste voorwaarden

4,7 op 5
4.6/5

4,7 / 5 van gemiddeld 1780 reviews